Creatine en Bodybuilding

Doelgerichte creatine suppletie kan niet alleen het sprintvermogen maar ook het uithoudingsvermogen verbeteren en de hersteltijden na een zware training verkorten. Uit talrijke wetenschappelijke studies is gebleken dat creatine een belangrijke, directe energiedrager is voor anaŰrobe trainende sporters zoals bijvoorbeeld bodybuilders. Het gebruik van creatine supplementen om een grotere spiermassa te kweken komt binnen de krachtsport steeds vaker voor.

Als creatine gedurende een langere periode wordt gebruikt, neemt vooral de doorsnee van de snelle spiervezels, type II toe. Type II vezels zijn de "krachtvezels". Zij produceren meer kracht maar raken snel vermoeid. De belangrijkste brandstof van type II vezels is glycogeen en na de verbranding wordt melkzuur afgescheiden als afvalproduct. De type II vezels worden hoofdzakelijk actief tijdens zeer intensieve, zware inspanningen van korte duur zoals bijvoorbeeld krachttraining. Zij hebben het grootste groeipotentieel. Gelijktijdig met de spieropbouw vindt er een beduidende afname plaats van vetweefsel.

Door krachtsport verandert de snelheid van het synthese- en afbraakproces van prote´ne. Na een weerstandstraining neemt het methylhystidineniveau toe (een teken dat er prote´ne worden afgebroken) en de synthese van prote´ne zal in de volgende 24 tot 36 uur hoger worden.

Om spiervezels te laten groeien, moet een sporter ze gebruiken. Bijgevolg zijn een hoge belasting van de stofwisseling, excentrische bewegingen en de afgifte van hormonen door een training bevorderend voor de spiergroei. Bovendien dient de sporter voldoende voeding en prote´nes tot zich te nemen zodat er nieuwe spierprote´nes kunnen worden aangemaakt.

Hierbij kiezen de meeste bodybuilders voor creatine als oplossing omdat creatine het meest effectief is. Creatine zorgt voor een toename van de maximale kracht en het uithoudingsvermogen doordat de sporter intensiever kan trainen. Daarnaast kan het lichaamsgewicht met maximaal 4 kilo toenemen en groeien de spieren in doorsnee.Sportvoeding - Bibliotheek - Eiwitten - Stackers - Stacker 3 - Stacker 4
Multivitamine - Vitamines - Aminozuren - Creatine producten
Koolhydraten - Aankomen - Afvallen - Sitemap