Creatine en Vrouwen

De persoonlijke prestaties op een "kunstmatige" manier verhogen? Kracht en uithoudingsvermogen door middel van voedingssupplementen vergroten? Veel vrouwen staan erg sceptisch tegenover zulke ideeŽn. Als reden voor de afwijzende houding wordt de angst voor sterke bijwerkingen genoemd. Het is en blijft een persoonlijke beslissing of fitheid en conditie op natuurlijke weg of in combinatie met supplementen moeten worden verbeterd. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat creatine schadelijk is voor vrouwen.

Opvattingen als creatine maakt vrouwen mannelijker, verlaagt de stem, veroorzaakt acnť en zorgt ervoor dat het lichaam tot mannelijke proporties groeit, zijn niet juist. Bovendien heeft de veronderstelling dat creatine een soort anabolicum is dat gewonnen wordt uit het mannelijke hormoon testosteron, een negatief effect op het gebruik onder vrouwen. Creatine is een lichaamseigen, natuurlijke stof die zowel bij mannen als bij vrouwen wordt aangemaakt door de lever, de alvleesklier en de nieren. Vrouwen veranderen niet in mannelijke spierbundels door creatine supplementen; slechts het vermogen om langer en intensiever een kracht- of duursport te beoefenen neemt toe.

De onoverzichtelijkheid van het productaanbod is voor vrouwen een groot probleem. Enkele producenten van creatine vereenvoudigen hun aanbod. Onder vrouwen leidt dit echter tot grotere onzekerheid in plaats van vertrouwen. Marketingslogans zoals "Als het goed is voor mannen, kan het ook voor vrouwen niet slecht zijn" staan goed in dure brochures, maar geven niet de informatie die de vrouwelijke consument graag wil hebben.

De informatie over de dosering en het gebruik is ook vaak niet eenduidig. Volgens enkele producenten is het aan te bevelen om creatine na het sporten in te nemen, volgens anderen is het juist beter om dat ervoor te doen. Enkele producenten raden aan creatine tijdens het eten te nemen, weer anderen geven aan dat creatine op nuchtere maag beter is.

Met het oog op deze tegenspraken en verwarring is voorzichtigheid geboden. Om op safe te spelen, maar ook om niet het overzicht te verliezen in de onoverzichtelijke wirwar van meningen kiezen de meeste vrouwen ervoor om geen creatine te nemen en zich zo tegen de adviezen van de verschillende producenten te beschermen.
Het is een feit dat bij het ontwikkelen van creatine in het begin te weinig rekening is gehouden met de chemische behoeften van het vrouwelijke lichaam, ook al doet tegenwoordig een groot aantal vrouwen aan fitness. Ondertussen is fitness niet meer uitsluitend voor mannen. De producenten spelen al lang in op deze behoeften en brengen met het vloeibare creatine serum dat speciaal ontwikkeld is voor vrouwelijke atleten, een product op de markt dat de laatste twijfel wegneemt.Sportvoeding - Bibliotheek - Eiwitten - Stackers - Stacker 3 - Stacker 4
Multivitamine - Vitamines - Aminozuren - Creatine producten
Koolhydraten - Aankomen - Afvallen - Sitemap